Muurschilderingen!

Verlaten gebouwen zijn vaak binnen de kortste keren kapotgeslagen, gestript van metaal en ondergespoten met grafitti. Gelukkig zijn niet alle lokaties even bekend en even makkelijk toegankelijk. Want juist op moeilijk toegankelijke lokaties kom je soms pareltjes van muurtekeningen tegen. Deze muurtekeningen staan in de officiersruimte van een fort.16 17

De planning…

Het vinden van mooie urbexlocaties kost tijd. Een urbexer geeft geen locaties weg en dat doe ik ook niet aan onbekenden. Dat is puur als bescherming van een locatie, hoe bekender een locatie, hoe geruïneerder die is. Niet alleen de locale hangjeugd vernielt, ook (kabel)dieven, geocachers én “collega” urbexers slopen blijkbaar graag en veel. Een locatie die volgespoten met graffiti en gesloopt is, is voor mij al veel minder de moeite waard. Een ondergronds NATO-hoofdkwartier bijvoorbeeld waar tot eind 2013 de stafkaarten nog hingen, is ondanks bewaking allang gestript door metaaldieven én in brand gestoken in 2013. Zelfs dat is niet genoeg, ook in juli 2014 is het complex weer in de fik gestoken door malloten. Zoo zonde!

Ik zie liever leeggehaalde, maar verder onaangeroerde locaties dan vernielde troep. En de voorpret van een bezoek zit hem voor mij ook in het zelf opzoeken van locaties. En de lijst van nog te bezoeken plaatsen is behoorlijk groot, daar ben ik nog jaren zoet mee. Zoeken doe ik met behulp van Google, vakliteratuur, oude landkaarten, internetfora en Google Earth. En natuurlijk praten met gelijkgezinden om een idee van de staat van een werk te krijgen. En dan vind je meer dan genoeg!

Voor de komende urbextochten is de planning al grotendeels klaar; het wordt een mooie mix van oude forten, Maginotlinie, Westwall, Eerste Wereldoorlog én zware industrie. Kortom genieten dus!

Een paar foto´s van werken van de Maginotlinie die wij niet gaan bezoeken. ;-)

2 5

Weer onder de grond.

Van de Maginotlinie zijn vooral de grote, ondergrondse bunkercomplexen, de zogenaamde ouvrages, bekend. In het zuidelijke deel van de Maginotlinie zijn er ook voorposten, avant postes gebouwd. Deze voorposten kun je vergelijken met hele primitieve ouvrages. Ook zeker een bezoek waard!

7

Kers op de taart…

Bunkers met het geschut er nog deels in! In deze staat is dat een zeldzaamheid, aangezien normaal gesproken alles gesloopt wordt door vandalen en (koper)dieven.

1 2

Waarom urbex?

Sinds jaar en dag fotografeer ik urbexlocaties. Dat een object ooit heel modern was wil nog niet zeggen dat verlaten bouwwerken nu niet meer de moeite waard zijn. Het overgrote deel van de urbexlocaties wordt gesloopt. Vaak is dat terecht, omdat de gebouwen architectonisch niet bijzonder zijn en ook geen bijzondere geschiedenis hebben. Gebouwen die wel bijzonder zijn verdienen het om vastgelegd te worden voordat het te laat is. En dat doe ik met veel plezier.

Leegte

De meeste bunkercomplexen zijn zo gebouwd dat je ze niet ziet als je niet weet waar ze precies liggen. Zo ook dit kleine complex, bestaande uit 3 geschutsbunkers die ondergronds met elkaar zijn verbonden. Bovenop een heuvel in Noord-Frankrijk met een schitterend uitzicht op de omgeving, zelfs als het weer niet zo mooi is. Het ondergrondse deel staat grotendeels onder water. Het werk is in een trieste staat, leeggeruimd en vernield, jammer!

2

Op zoek naar beton…

Regelmatig trek ik erop uit om verlaten bunkercomplexen te bezoeken. Maakt niet uit wat het is, zolang het maar gemaakt is tussen grofweg 1900 en 1945. Maginotlinie, Atlantikwall, Forten uit WO1, Westwall, Stelling van Amsterdam of de Vallo Alpino, alles is even interessant. Bovendien kom je nogal eens op plaatsen waar je normaal gesproken nooit komt en dat levert af en toe ook bijzondere beelden op.

Deze foto is genomen in Frankrijk, bij Cattenom. Hier liggen mooie werken van de Maginotlinie, maar ook deze lelijke kerncentrale.

5