Westwalltunnels

De Westwall (Duitse verdedigingslinie) loopt grofweg van Emmerich tot Basel en is vooral bekend om de vele tankhindernissen. En dan vooral de zogenaamde Höckerhindernisse, de betonnen “drakentanden” die dwars door het landschap lopen. Zoals hier over een riviertje, dwars door velden en bossen bij Roetgen in de Eifel:

Westwall: Höckerlinie bij Roetgen

Veruit het overgrote deel van de Westwallbunkers is opgeblazen na de tweede wereldoorlog, daarvan is veel minder terug te vinden. Na de oorlog was dit ook niet zo gewenst en ook nu nog is er nog best veel weerstand om deze bunkers te behouden, het is namelijk niet de fraaiste kant van de Duitse geschiedenis. Gelukkig zijn er wel een aantal musea gevestigd in voormalige Westwallbunkers, zodat dit stuk geschiedenis niet helemaal vergeten wordt. Naast tankhindernissen en bunkers, zijn er ook heel veel tunnelcomplexen gebouwd. Over het algemeen waren dit opslagplaatsen en de meeste tunnels zijn nooit afgebouwd. Een leek zal deze tunnels dan ook zelden als een Westwalltunnel herkennen, als die deze tunnels al kan vinden.

Westwall: tunnel in het Pfälzerwald

Verschillende tunnels zijn na de oorlog wel door de Amerikanen in gebruik genomen alshoofdkwartier of als opslagplaats van materiaal tot nucleaire wapens, maar het overgrote deel niet. En dan zien de tunnels er over het algemeen zo uit als hierboven. Een paar restanten van houten stutten, af en toe een boorgat en dan heb je het wel gehad.