Maginotlinie: A6 – Gros Ouvrage Bréhain

De Maginotlinie loopt langs de grenzen van Frankrijk vanaf de Noordzeekust tot en met de Middellandsezeekustlijn van Corsica. Sommige gebieden zijn sterker gebouwd, zoals bijvoorbeeld het grensgebied met Duitsland en sommige gebieden zijn nauwelijks verdedigd, zoals de grens met België. De grens met Zwitserland werd helemaal overgeslagen, Zwitserland was neutraal en geen bedreiging. De Maginotlinie is zo’n 1500 kilometer lang en bestaat uit een netwerk van eenvoudige bunkers tot zeer grote ondergrondse bunkercomplexen.

Maginot: Manschappeningang GO Bréhain

Het werk Bréhain was een groot ondergronds complex bestaande uit 8 bunkers, naast de twee ingangsbunkers (manschappen en munitie / materiaal). De 8 bunkers liggen ruim 900 meter van de ondergrondse kazerne en ingangsbunkers af. Al deze bunkers zijn ondergronds met elkaar verbonden. Voor het vervoer van het materiaal was er ook een smalspoorbaan ingebouwd, zoals in alle grote Maginotcomplexen.

Maginot: GO Bréhain

Het werk is, zoals eigenlijk alle Maginotwerken, van binnen leeggeroofd (kabeldieven, musea die materiaal hebben meegenomen, verzamelaars). Toch is het werk de moeite waard om te bezoeken. Het is dan wel geen museum, maar er zijn wel bijzondere details in te vinden, zoals deze muurschildering.

Maginot: GO Bréhain

In het werk leefden destijds 615 manschappen en 22 offcieren. Het is tijdens nooit veroverd door de Duitsers in de 2e Wereldoorlog, De Duitsers hebben de Maginotlinie zoveel mogelijk omzeild door Frankrijk aan te vallen in een zwak verdedigd deel van Frankrijk, via de Belgische Ardennen.

Maginot: GO Bréhain

Tegenwoordig ligt het werk er verlaten bij. Jaar na jaar verslechtert het werk helaas. Het is geen museum, aan instandhouding wordt niet gedaan. Hoelang het nog toegankelijk is, is ook afwachten. Op het terrein waar de geschutsbunkers liggen is een windmolenpark gepland. Dit zal de stabiliteit van de ondergrondse gangen geen goed doen.

Maginot: GO Bréhain, geschutskoepel
Maginot: GO Bréhain, munitiemagazijn
Maginot: GO Bréhain