FHQ Wolfsschlucht II

Dit hoofdkwartier voor Hitler was gebouwd om van daaruit de aanval op Groot-Brittannië te coördineren. In tegenstelling tot zijn hoofdkwartier Wolfsschlucht I is dit een heel uitgebreid complex. De hoofdbunkers en de verdedigende bunkers eromheen zijn over een lengte van 5 kilometer gebouwd. Dit om een indruk te geven van de grootte van het complex. Om de bunkers in de kern van Wolfsschlucht II, liggen er vele geschutsbunkers, kazernes, luchtafweer, ondergrondse munitiegroeves en nepbunkers. Na de Tweede Wereldoorlog is het kerncomplex door de NATO gebruikt als hoofdkwartier.

FHQ Wolfsschlucht II: Hitlers bunker

Honderden (475) bunkers zijn gebouwd en dan te bedenken dat Hitler het complex slechts 1x heeft bezocht. In 1944, na de geallieerde invasie in Normandië. De bunkers in het kerncomplex zijn allemaal speciale constructies (Sonderkonstruktion), speciaal gebouwd voor het hoofdkwartier.

FHQ Wolfsschlucht II

Heb het complex een paar keer bezocht, in 2008 even snel tussendoor (dat gaat niet, want daarvoor is het echt te groot) en in 2012 uitgebreid inclusief de omliggende bunkers en tunnels. Tijdens mijn bezoeken was het terrein verboden toegang, maar dat is nu anders. Veel bunkers in het kernwerk zijn nu afgesloten. Er worden tegenwoordig ook rondleidingen georganiseerd (in het Frans), reserveren kan hier: https://www.messortiesculture.com/le-bunker-de-margival-1733

FHQ Wolfsschlucht II
FHQ Wolfsschlucht II

Na de Tweede Wereldoorlog heeft de NATO hier ook een hoofdkwartier opgemaakt. Deels hebben zij de bestaande bunkers gebruikt en deels hebben zij ook nieuwe gebouwen bijgebouwd.

FHQ Wolfsschlucht II
FHQ Wolfsschlucht II
FHQ Wolfsschlucht II
FHQ Wolfsschlucht II: Kazerne, nu gebruikt als paintballlocatie
FHQ Wolfsschlucht II