Verdunklassiekers: Fort Souville

Iedereen die weleens Verdun bezocht heeft om de vele verdedigingswerken te bezoeken, kent Fort Souville wel. Gebouwd in 1876, na de Duits-Franse oorlog van 1870 / 1871, ter verdediging van de stad Verdun. Dat klinkt nu wat onlogisch, maar destijds zagen de landsgrenzen er anders uit dan nu. Thionville (Diedenhofen) en Metz waren bijvoorbeeld Duits grondgebied. De bouw en grote aanpassingen zijn pas gestopt in 1914, vlak voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.

WW1: Fort Souville

Tijdens de Eerste Wereldoorlog is er in de omgeving Verdun heel zwaar gevochten. Dat is ook te zien aan dit fort. Van het fort is weinig meer over, herkenbaar is het in ieder geval nauwelijks meer als fort.

WW1: Fort Souville – hoofdingang

Tijdens de Eerste Wereldoorlog raakte het fort zwaar beschadigd. De stenen constructie was niet bestand tegen de brisantgranaten van de Duitsers. Om toch stand te kunnen houden, is men begonnen met het graven van een tunnelstelsel onder het fort. Deze smalle tunnels liepen naar nabijgelegen werken (Tourelle Bussière, Pamard kazematten) en werden zo ingericht dat de soldaten er ook primitief konden leven.

WW1: Fort Souville

Een deel van het fort ligt ook onder de grond, de tunnels liggen nog wat dieper. Een fortbezoek kan, maar is gezien de staat van het fort niet aan te raden.

WW1: Fort Souville
WW1: Fort Souville
WW1: Fort Souville