Maginotlinie: A34 – PO du Kerfent

Veel bunkers bezoek ik meerdere keren. Bijvoorbeeld omdat andere bunkerbekenden het werk ook willen zien of omdat mijn foto’s van een eerder bezoek mislukt zijn, maar ook omdat de bunker de eerste keer niet helemaal bezocht kon worden. Dit complex is daar een prima voorbeeld van. Bij het eerste bezoek kwamen wij niet verder dan de machinekamer, daarna stond het water al te hoog. De keer erna hadden we onze laarzen meegenomen, maar ook dat mocht niet baten, het water stond veel te hoog. De derde keer was wel succesvol, “gewapend” met een waadpak hebben wij het hele complex kunnen bekijken en fotograferen.

Maginotlinie: PO A34

Het water stond ruim 1 meter hoog in de gangen, zoals hierboven wel duidelijk te zien is. Toch “moet” ik nog een keer terug; mijn foto’s zijn destijds te gehaast gemaakt, dus mislukt. Een nieuw bezoek zit er helaas voorlopig niet in; het werk is dichtgemaakt.

Maginotlinie: PO A34

Het werk bestaat uit 4 gevechtsbunkers die ondergronds met elkaar zijn verbonden. Onder andere de kazerne, keuken, machineruimte en ziekenboeg zijn, zoals gebruikelijk bij Maginotwerken ook ondergronds in het 30 meter diepe gangenstelsel ingebouwd. Met slechts 4 gevechtsbunkers behoort dit werk tot de kleine werken. De bunkers liggen 500 meter van elkaar verwijderd. Er waren meerdere bunkers gepland, maar ook destijds werd er al bezuinigd en daardoor zijn er 2 bunkers niet gebouwd.

Maginotlinie: PO A34

Zoals alle Maginotwerken is ook dit werk niet overgeslagen door de kabeldieven. Het werk is in een slechte staat, al maken de muurschilderingen een bezoek altijd de moeite waard. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers ook van het werk gebruik gemaakt.

Maginotlinie: PO A34
Maginotlinie: PO A34 – Machineruimte
Maginotlinie: PO A34 – Ziekenboeg