Oorlogsmonument: Ossuaire Douaumont – Verdun

Oorlogsmonumenten zijn meestal grote, protserige monumenten. Zelf zie ik het liever allemaal wat meer ingetogen. Het “beenhuis” (ossuaire) Douaumont in Verdun is ook zo’n monument. 137 meter lang en 46 meter hoog, is dit niet te overzien als je de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog rondom Verdun bezoekt.

WW1: Ossuaire Douaumont

In de kelderruimtes liggen de beenderen van 130.000 onbekende soldaten. En voor het monument is nog een militaire begraafplaats waarin 16.142 Franse soldaten begraven liggen. Dit alles op een oppervlakte van ruim 144.000 m2.

WW1: Ossuaire Douaumont

Minimaal 1x per jaar ben ik in Verdun en omgeving te vinden en dan rij je ook langs dit monument. Hoe groots het monument ook mag zijn, het is klein in vergelijking met wat zich daar heeft afgespeeld.

WW1: Ossuaire Douaumont
WW1: Ossuaire Douaumont

Het monument kun je ook bezoeken. Meer informatie is hier te vinden: https://www.verdun-douaumont.com/en/