Zwitserland: Festung Magletsch

Zwitserland is, zoals de Zwitsers zeggen, net een grote, ondergrondse gatenkaas op het gebied van verdedigingswerken. En dat klopt ook wel, zeker als je erop gaat letten. Bunkers gecamoufleerd als huis, neprotsformaties als camouflage voor geschutsstellingen, een schuur als onderkomen voor geschut en mooi in het landschap gecamoufleerde ondergrondse bunkercomplexen. Schitterend om te zien hoe je eigenlijk voor de gek wordt gehouden. Verdediging van de landsgrenzen, maar dan zo, zodat het niet opvalt voor de argeloze bezoeker. Festung Magletsch is dat ook. Deze vesting bestaat uit diverse bunkers, ondergrondse complexen, bunkerhuizen, tankhindernissen en nog veel meer moois voor de liefhebber van verdedigingswerken. Festung Magletsch maakt deel uit van de Festung Sargans en is gebouwd om de grens met Luxemburg, maar vooral Duitsland goed te kunnen verdedigen.

Artilleriewerk Magletsch (A6020), een onderdeel van de Festung Magletsch, is van buitenaf ook lastig te zien. Dat is ook logisch, aangezien de ingang verscholen ligt in een klein, afgelegen zijdal. En mocht je daar toevallig komen, dan is de ingang nu ook weer niet dusdanig indrukwekkend dat je er een heel ondergronds, in de rotsen gehouden verdedigingswerk in vermoedt.

Zwitserland: Artilleriewerk Magletsch

Het valt natuurlijk wel op dat het nog steeds actief militair terrein is en dat je er zeker niet zo naar binnen kunt gaan, maar verder niet.

Zwitserland: Artilleriewerk Magletsch

Via de vereniging AFOM ( https://www.afom.ch/clubdesk/www?p=100100 ) kun je het werk toch van binnen zien. Niet alles, want de onderste verdieping is nog steeds in gebruik door het leger. Het werk zelf is in 1940 gebouwd in de kalkrotsen rondom het dorp Gretschins. Het ondergrondse complex bestaat uit meerdere verdiepingen en heeft een gangenstelsel van ongeveer 4000 meter lang.

Zwitserland: Artilleriewerk Magletsch

Het werk had een eigen hospitaal met 70 bedden, keuken, bakkerij, noodwatervoorraad en natuurlijk ook een stroomvoorziening door middel van dieselgeneratoren en werd door 381 soldaten bemand. De kalkrotsen waren echter niet stabiel en veilig genoeg, vandaar dat de gangen zijn verstevigd met beton.

Zwitserland: Artilleriewerk Magletsch

Hoewel dit grote verdedigingscomplex een stuk later is gebouwd dan de Maginotlinie (gebouwd vanaf 1930), is het een stuk minder modern. Geen smalspoor voor het transport van munitie, geen liften voor hetzelfde transport en ook de voorzieningen voor de soldaten waren destijds niet zo goed als die in een gemiddeld Maginotwerk.

Zwitserland: Artilleriewerk Magletsch – sanitair

Zo konden de soldaten zich bijvoorbeeld prima wassen, maar de wasruimte ligt midden in een gang, in plaats van een aparte ruimte. Na de Tweede Wereldoorlog is het werk wel gemoderniseerd.

Zwitserland: Artilleriewerk Magletsch

Wat wel bijzonder is om te zien is het systeem waarmee de munitie naar de verschillende verdiepingen werd getransporteerd. Dit is niet overal ingebouwd, alleen bij het zware geschut van 10,5 cm.

Zwitserland: Artilleriewerk Magletsch – paternoster
Zwitserland: Artilleriewerk Magletsch – commandocentrale
Zwitserland: Artilleriewerk Magletsch – hospitaal
Zwitserland: Artilleriewerk Magletsch – keuken
Zwitserland: Artilleriewerk Magletsch
Zwitserland: Artilleriewerk Magletsch