Fort Metz

De Frans-Duitse oorlog in 1870-1871 werd verloren door Frankrijk, waardoor Frankrijk grondgebied moest afstaan aan Duitsland. Deze nieuwe grens moest natuurlijk goed verdedigd worden, vandaar dat er snel werd begonnen met het bouwen van vestingen rondom de belangrijkste steden. Ook Metz behoorde daartoe. Frankrijk was al voor het verlies van Metz aan Duitsland begonnen met het bouwen van een vestigingsgordel, maar die was nog lang niet af. De Duitsers integreerden deze forten in hun verdedigingswerken en bouwden nog een aantal forten, tussenwerken en andere kleinere verdedigingswerken extra.

Fort Metz

De grote forten, de zogenaamde Festen, zijn ondanks de gelijke opbouw toch unieke bouwwerken. Ze zijn namelijk aangepast aan het landschap en behoorlijk groot. Meerdere kazematten, kazernecomplexen en abri’s die ondergronds met elkaar verbonden zijn. Zoals ook dit fort. In slechts 4 jaar is dit fort gebouwd (1907-1911), wat gezien de grootte van het werk toch wel bijzonder mag heten. De werken zijn namelijk gebouwd op 83 hectare! Het fort bood plaats voor 560 soldaten.

Fort Metz

In de Eerste Wereldoorlog bleef Metz en omgeving praktisch verschoond van gevechtshandelingen, zoals ook dit fort. In de Tweede Wereldoorlog hebben de Amerikanen de uitwerking van diverse bommen getest op dit fort en dat is wel terug te zien.

Fort Metz

Na de Eerste Wereldoorlog zijn enkele forten door het Franse leger in gebruik genomen. Ook dit fort en dat is dan ook te zien aan de beschriftingen:

Fort Metz

Het werk is nog steeds militair terrein en wordt tegenwoordig met wildcamera’s bewaakt. Een bezoek kan ik dan ook alleen maar afraden, hoe mooi het werk ook is. Het is voor mij een van de mooiste forten die ik heb gezocht, vanwege de vele muurschilderingen.

Fort Metz

Het is een wonder dat de vele muurschilderingen niet zijn vernield door de Fransen.

Fort Metz
Fort Metz
Fort Metz: Oven
Fort Metz: Machineruimte
Fort Metz
Fort Metz: Keuken
Fort Metz: Kazerne
Fort Metz: Ondergronds gangenstelsel