U-Verlagerung Wald

Diep verscholen in een bos, net over de Duits – Poolse grens ligt een voormalige munitiefabriek van de firma Deutsche Sprengchemie GmbH. In 1938 is men met de bouw begonnen. Zo’n 400 gebouwen zijn gebouwd op een terrein van 550 hectare. Alles om uit nitroglycerine munitie te maken. Vanaf 1941 is de productie begonnen.

UV Wald

Maximaal 2000 mensen hebben hier gewerkt, waaronder ook veel krijgsgevangenen uit Frankrijk, Nederland en Italiƫ en dwangarbeiders uit concentratiekampen. Na afloop van de Tweede Wereldoorlog zijn alle machines afgevoerd naar de Sovjetunie, als onderdeel van de herstelbetalingen.

UV Wald

Het complex was vanuit de lucht lastig te zien, de gebouwen werden met bomen beplant, als camouflage. Naast de 400 gebouwen (bunkers, energiecentrale, woonverblijven en andere gebouwen) is er ook nog zo’n 72 kilometer weg, 38 kilometer rails en 60 kilometer waterleiding + riolering aangelegd op het terrein.

UV Wald: Station

Zoals bij elke Duitse munitiefabriek uit die tijd, waren arbeidsongelukken geen zeldzaamheid. Vaak met vele doden tot gevolg. En ook nu gebeuren er af en toe nog ongelukken. Er liggen nog ontzettend veel munitieresten onder de grond. Slechts een deel van het terrein is tot 30 centimeter diep gecontroleerd.

UV Wald
UV Wald
UV Wald
UV Wald
UV Wald
UV Wald
UV Wald
UV Wald
UV Wald
UV Wald