Maginotlinie: GO de Restefond

Tijdens de bouw van de Maginotlinie in het noorden en noordoosten van Frankrijk werd de dreiging vanuit Italië ook groter. Vandaar dat Frankrijk al snel besloot om de Maginotlinie uit te breiden, zodat ook de Franse grens met Italië goed verdedigd kon worden. Ook in de Alpen zijn veel kazematten, Alpine voorposten, abri’s en forten gebouwd, waaronder dit grote, ondergrondse verdedigingswerk; GO de Restefond. Zoals bij elk Maginotwerk het geval is, is het nauwelijks zichtbaar vanuit de vijandzijde gezien.

GO de Restefond

GO (Gros Ouvrage) de Restefond ligt hoog in de Alpen, op ruim 2600 meter hoogte, bovenop de Col de la Bonette. Het is het hoogst gelegen werk van de Maginotlinie. Op deze goed bevestigde col zijn ook nog een paar andere werken gebouwd, onder andere de PO de Restefond en PO Granges Communes. Een bezoek aan deze werken is alleen in de hoogzomer mogelijk, anders ligt er teveel sneeuw. Wij hebben dit werk eind juni bezocht en de beide ingangen (liggen aan de weg op de col) waren nog compleet bedekt met een metersdikke laag sneeuw. Gelukkig hebben de meeste werken ook een nooduitgang. In de diamantgracht, maar gelukkig niet helemaal bedekt met sneeuw.

GO de Restefond

Nooduitgangen van Maginotwerken zijn over het algemeen te vinden in de geschutsblokken, in de diamantgracht. Zoals veel Alpenwerken van de Maginotlinie, is ook dit werk nooit helemaal afgebouwd. Het kazernedeel is nog compleet onafgebouwd, maar ondanks dat heeft Italië bij de aanval op Frankrijk in de 2e Wereldoorlog nooit de Maginotlinie doorbroken.

GO de Restefond

Toch is er veel wel afgebouwd en alleen dat al maakt een bezoek zeer zeker de moeite waard. Het is in ieder geval een van de meest apart gebouwde Maginotwerken die ik heb gezien met een imposant geschutsblok, namelijk blok 6. Blok 6 was uitgerust met 3 75mm houwitsers en die staan ook nu nog in het werk. Wel onklaar gemaakt, maar toch.

GO de Restefond
GO de Restefond
GO de Restefond

Hoewel het een groot werk is, werd het werk slechts door 226 man (inclusief 10 officieren) bemand.

GO de Restefond

Zoals alle andere verlaten werken, is ook dit werk flink vernield door metaaldieven en helaas ook de mensen die menen dat een werk er beter van wordt als je het ondersproeit met lelijke tags. Al valt het goed mee, als je het met andere werken in het Noordoosten van Frankrijk vergelijkt.

GO de Restefond
GO de Restefond: Machinekamer
GO de Restefond
GO de Restefond
GO de Restefond
GO de Restefond