KZ Auschwitz I

Het Duitse naziregime heeft vanaf het moment dat zij in de jaren ’30 in Duitsland aan de macht kwam een reeks van concentratiekampen opgericht. Dit om de politieke tegenstanders en criminelen in weg te sluiten. Gedurende de Tweede Wereldoorlog is het concentratiekampsysteem flink uitgebreid. Niet alleen om criminelen en politieke tegenstanders in weg te sluiten, maar ook voor de uitroeiing van, vooral, de Joden. Elk hoofdkamp, waar Auschwitz er een van was, had daarnaast nog behoorlijk wat subkampen. Minder bekend, maar met net zo’n vreselijk regime. Auschwitz I vormde samen met Auschwitz-Birkenau, Auschwitz III Monowitz en nog zo’n 40 subkampen het concentratiecomplex Auschwitz.

KZ Auschwitz I

Voor de Duitse inval in Polen was Auschwitz 1 een kazerne van het Poolse leger. Al snel besloot de SS dat het terrein geschikt was voor het opsluiten van politieke gevangenen. KZ Auschwitz I was niet alleen een werkkamp, maar ook een van de vernietigingskampen van de Duitsers. In het gehele Auschwitzcomplex zijn zo’n 1,5 miljoen mensen vermoord, het overgrote deel Joden.

KZ Auschwitz I

Na de Tweede Wereldoorlog is het kamp door de Russen nog gebruikt als interneringskamp voor gevangen genomen Duitse soldaten, maar ook voor Duitsers die in de voormalige Duitse gebieden woonden.

KZ Auschwitz I

Sinds 1947 is het kamp een museum, een gedenkplaats en vanaf 2007 is het complex UNESCO Wereldkultuurerfgoed. Jaarlijks bezoeken ruim 3,5 miljoen mensen (gemiddeld 10.000 bezoekers per dag) Auschwitz I en II (Auschwitz III is een stuk minder bekend en er is veel minder van terug te zien).

Auschwitz I

Meer informatie is op de website van het museum te vinden: http://auschwitz.org/en/

Auschwitz I
Auschwitz I