Artilleriewerk Stachelberg – Tjechië

Na de Eerste Wereldoorlog werd Tjechoslowakije een zelfstandige staat. Voor Frankrijk destijds een ideaal gelegen land om door middel van militaire samenwerking meer invloed te krijgen in de landen ten oosten van Duitsland en Oostenrijk. Tjechoslowakije vond het destijds noodzakelijk om een verdedigingslinie aan de landsgrenzen te bouwen en de Franse hulp werd dankbaar aangenomen. De Tjechoslowaakse bunkers en bunkercomplexen lijken daardoor in bouw en opbouw enorm op de werken van de Maginotlinie. Zo ook Stachelberg, een groot artilleriewerk, te vergelijken met een Gros Ouvrage uit de Maginotlinie.

Stachelberg

De bouw van Stachelberg begon in 1937, maar werd afgebroken in 1938, als gevolg van het Verdrag van München in 1938. Het doel van die overeenkomst was om oorlog te voorkomen, aangezien Hitler destijds al duidelijk had gemaakt dat de Duitstalige gebieden in andere landen bij Duitsland gevoegd moesten worden. Sudentenland in Tjechoslowakije was zo’n gebied en door het verdrag kon Hitler dat gebied annexeren. Met als gevolg dat een groot deel van de verdedigingslinie in Duitse handen kwam en nooit afgebouwd werd.

Stachelberg

Ook het werk Stachelberg is incompleet, de geschutsblokken zijn niet afgemaakt en ook ondergronds is er niks af.

Stachelberg

Om het werk heen zijn nog overblijfselen te zien van de bouw. Niet alleen de fundamenten van de geschutsblokken van het werk zelf, maar ook van bijvoorbeeld van de betonmixconstructie die nodig was om snel grote hoeveelheden beton tijdig aan te kunnen leveren voor de bouw.

Stachelberg

Een blok is wel min of meer afgebouwd en dat is nu tot museum omgebouwd.

Stachelberg

De ondergrondse gangen zijn dat duidelijk nog niet, maar dat maakt een bezoek aan dit museum niet minder interessant.

Stachelberg
Stachelberg

Na de Tweede Wereldoorlog is dit werk gebruikt als dumpplaats voor giftig afval. De ingangen en geschutsopeningen zijn daarvoor dichtgemetseld. Vandaar dat de ingang tot dit museum wat bijzonder is; je komt via de nooduitgang in de diamantgracht het werk binnen.

Stachelberg

Het gif is inmiddels allang verwijderd en het werk wordt nu door een stichting onderhouden en als museum gevoerd. Meer informatie is op de museumswebsite terug te vinden (helaas alleen in het Tjechisch): http://www.stachelberg.cz/ Bij een bezoek krijg je wel een informatiemap mee in het Engels, Duits, Frans en zelfs Nederlands.