Maginot – Abri de Helmreich

In de Maginotlinie zijn 2 standaardtypes abri gebouwd, een ondergrondse- en een bovengrondse variant. Deze abri is ondergronds, alleen de 2 ingangsbunkers zijn zichtbaar.

Maginot: Abri de Helmreich

De entree is, zoals bijna altijd, avontuurlijk aangezien je niet in de 3-meter diepe diamantgracht moet vallen. De boomstammen die de diamantgracht overbruggen zijn ook niet even sterk en stabiel, het is dus zaak om via de deur naar binnen te klimmen.

Maginot: Abri de Helmreich

Eenmaal binnen valt op dat de indeling wat afwijkt van de standaard ondergrondse abri’s. Daarnaast valt ook op dat alles is leeggeruimd en dat de bodem hier werkt. Door de hoeveelheid gips in bodem, wordt de betonnen vloer van het werk omhooggedrukt en ook de wanden worden naar binnen gedrukt. Niet zo erg als bij gros ouvrage Métrich (daar is het wel heel extreem!), maar toch goed zichtbaar.

Maginot: Abri de Helmreich
Maginot: Abri de Helmreich

Deze abri is ondanks de leegheid de moeite waard om te bezoeken. Er zijn nog een paar unieke details te zien, zoals de geschilderde lambrisering.

Maginot: Abri de Helmreich
Maginot: Abri de Helmreich
Maginot: Abri de Helmreich
Maginot: Abri de Helmreich