Fort aan de Jisperweg

Soms heb je weleens geluk en kun je een locatie legaal bezichtigen die normaal gesproken niet toegankelijk is. Zoals nu.

Fort aan de Jisperweg

Dit fort is een onderdeel van de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam is gebouwd tussen 1880 en 1920 als een ring van forten en kleinere werken om de stad Amsterdam heen. Deze ring is zo’n 135 kilometer lang, zodat zelfs het geschut met het verste bereik Amsterdam niet kon bereiken. Het gebied aan de vijandzijde kon onder water worden gezet, zodat het parktisch onmogelijk was om zo Amsterdam te veroveren.

Fort aan de Jisperweg: ingang

Fort aan de Jisperweg is een van de kleinste forten van de stelling. Tussen fort Spijkerboor en fort aan de Middenweg werd Fort aan de Jisperweg gebouwd om de Jisperweg en omgeving te verdedigen. En af te sluiten indien nodig.

Fort aan de Jisperweg

De bewapening van het fort bestond uit 4 kanonnen van 10 cm, 4 M’90 mitrailleurs en een hefkoepel met 2x 6cm geschut. Van de koepel is niks meer te zien, die is in WW2 door de Duitse bezetter gesloopt. In het naastgelegen museum Fort Spijkerboor is de koepel nog wel behouden.

Fort aan de Jisperweg

Na de Eerste wereldoorlog is dit fort gebruikt om arrestanten (militair) in op te sluiten. Daarna is het fort nog als magazijn gebruikt tot in de jaren 80 van de vorige eeuw. Dit verklaart misschien ook wel de vele tussenmuren die het fort een onlogische indeling geven en waardoor je niet binnendoor van de ene naar de andere kant van het fort kunt lopen.

Fort aan de Jisperweg
Fort aan de Jisperweg: waterzuivering
Fort aan de Jisperweg
Fort aan de Jisperweg: kantine