Ordensburg Vogelsang

Tijdens het NS-regime in Duitsland, dacht de top er ook over na, hoe er voldoende goed geschikte opvolgers voor het topkader in het regime opgeleid konden worden. De zogenaamde Ordensburgen waren opleidingscentra voor het hogere echelon. Er waren 4 Ordensburgen gepland, namelijk: Crossinsee in Pommeren, Sonthofen in de Allgäu, Vogelsang in de Eifel en Marienburg in West Pruisen. Van deze 4 opleidingscentra zijn er 3 gebouwd. De planning was dat de opleiding 4 jaar zou duren en elk jaar in een andere opleidingscentrum werd gehouden.

Ordensburg Vogelsang

De bouw van dit opleidingscentrum begon in 1934. Het hele complex is ontworpen door de architekt Clemens Klotz. Het complex moest indruk maken door zowel de ligging als de bouwstijl. Dat is wel gelukt, Vogelsang ligt schitterend in het landschap en de architektuur imponeert ook.

Ordensburg Vogelsang

Het hele complex is op zo’n 100 hectare gebouwd. Er was plaats voor zo’n 1000 mensen. Een groot hotel en een van de grootste sportaccomadaties van Europa behoorden ook tot het complex. In 1936 was de eerste bouwfase afgerond en begon voor de eerste lichting studenten, de zogenaamde ordensjunkers, de studie.

Ordensburg Vogelsang

Nadat in 1939 de 2e Wereloorlog begon, werden de studenten van de Ordensburgen ook in het leger ingezet. De leegstaande gebouwen van Vogelsang werden daarna door de Wehrmacht als kazerne gebruikt. Vanaf 1941 werden hier ook “Adolf-Hitler” scholen ondergebracht; hier werden jongeren van 15/16 jaar militair geschoold.

Ordensburg Vogelsang

Na WW2 kwam het complex in handen van de Engelsen, die er in 1946 een militair oefenterrein van maakten. Vanaf 1950 namen de Belgen het complex over, zij hebben tot 2005 dit complex als militair oefenterrein gebruikt. Sinds 2006 is het terrein en een deel van het complex open voor publiek. Een stichting onderhoudt het terrein en geeft ook rondleidingen. Voor meer informatie, zie ook: https://vogelsang-ip.de/nl/startseite.html

Ordensburg Vogelsang
Ordensburg Vogelsang
Ordensburg Vogelsang
Ordensburg Vogelsang
Ordensburg Vogelsang