Op pad

Jaren geleden, toen ik net begon met het fotograferen van bunkers, was ik een stuk fanatieker dan nu. Of beter gezegd, minder verwend. Onderweg naar mooie complexen stopten wij bij elke bunker die wij onderweg tegenkwamen. Of die nu verscholen lag in de bramenstruiken of half opgeblazen was, maakte niet uit; de bunker moest uitgebreid bekeken en gefotografeerd worden. Zo heb ik destijds veel foto’s gemaakt van (voor mij nu) totaal oninteressante bunkers, waarvan ik grotendeels ook niet meer weet waar die staan. Zoals deze bunker bijvoorbeeld.

Atlantikwall in Frankrijk

We (ik ga hoogstzelden alleen op pad) waren onderweg naar mooie complexen, onder andere MKB Todt en MKB Oldenburg in Frankrijk en dit was een van de eerste bunkers die wij tegenkwamen. In de loop van de jaren ben ik wat verwend geworden en stop alleen nog maar als er interessante details in zo’n kleine bunker te vinden zijn. Originele teksten en tekeningen uit die tijd bijvoorbeeld of zeldzame constructies, voor minder doe ik het niet. 😉

Nu zijn die in MKB Todt in overvloed te vinden. Neem alleen al de 4 geschutsbunkers, fenomenaal groot! Een van de bunkers is omgebouwd tot museum (website: http://www.batterietodt.com/musee), eentje is verwoest door een explosie en de andere 2 worden aan hun lot overgelaten. Van die laatste 2 was er destijds eentje (geschutsbunker 4) ook van binnen te bekijken. De grootte van die bunkers is lastig vast te leggen, maar deze foto geeft het wel aardig weer:

Atlantikwall: MKB Todt

In elk van deze geschutsbunkers stond een 38 cm kaliber geschut van de firma Krupp. Niet alleen de unieke bouwwijzen en indrukwekkende grootte van deze bunkers maken elk bezoek de moeite waard, ook de teksten en tekeningen die in de bunker te zien zijn.

Atlantikwall: MKB Todt
W.C. = Winston Churchill

Tenminste, zolang deze tekeningen en teksten nog te zien zijn! De tekst op de bovenstaande foto ziet er nog relatief onaangetast uit, maar de meeste teksten zijn helaas overgekliederd door idioten die geen besef hebben van de geschiedenis.

Atlantikwall: MKB Todt

De teksten en tekeningen zijn echter niet origineel. Hoewel de Duitsers heel veel bunkers met tekeningen en teksten hebben versierd, zijn deze teksten en tekeningen geschilderd in 1994, voor de film Fortitude.