Westwall: HG Kindsbach

Dit ondergrondse, verbunkerde gangenstelsel is in 1937 gebouwd als opslag voor luchtafweermunitie. Aan het einde van de oorlog is het nog kort gebruikt als hoofdkwartier voor het “Oberkommando West” en deels ook als schuilplaats voor de bevolking tijdens de bombardementen. Na de oorlog heeft het Franse leger het gangenstelsel nog kort als munitieopslag gebruikt, voordat het Amerikaanse leger deze plek overnam, in het kader van de uitbreiding van vliegveld Ramstein. Het Amerikaanse leger heeft het gangenstelsel flink gerenoveerd en gebruikt als een commandocentrum om de luchtbewegingen rondom Ramstein te co√∂rdineren.

Eind 60-jaren is dit een van de belangrijkste luchtverdedigingscommandocentra van de NATO geworden (ADOC Kindsbach). In de loop van de jaren werd deze centrale te klein. Begin jaren 90 is het commandocentrum opgegeven en leeggehaald. Na controle is het grondstuk inclusief gangenstelsel teruggegeven aan de nazaten van de toenmalige eigenaar. Af en toe worden er in de wintermaanden rondleidingen gegeven en die zijn zeker de moeite waard!

Westwall: HG Kindsbach
Westwall: HG Kindsbach, commandocentrale