Atlantikwall: MKB Heerenduin en MFB Olmen

Hier is het bunkervirus eigenlijk serieus begonnen. De bunkers van de Marine Kust Batterij Heerenduin en de Marine Flak Batterij Olmen zijn vrij toegankelijk en bieden voldoende motieven om te fotograferen. Een aantal bunkers zijn inmiddels ook ingericht als museum door het Bunker Museum IJmuiden (http://bunkermuseum.nl/).

MFB Olmen: Leitstand / Vuurleidingsbunker type Fl249

MKB Heerenduin is op de verdediging tegen aanvallen vanaf de zee gebouwd en MFB Olmen is als luchtafweerbatterij gebouwd. De bouw is begonnen in 1942. In eerste instantie stond het geschut in open beddingen, maar later in de Tweede wereldoorlog is het geschut toch verplaatst in bunkers. Zoals het overgrote deel van de Atlantikwall zijn deze batterijen nooit afgebouwd. Dat is ook duidelijk te zien aan bijvoorbeeld de afwerking van de bunkers.

MKB Heerenduin: Leitstand / Vuurleidingsbunker type M178

MKB Heerenduin en MFB Olmen maakten deel uit van de “Festung IJmuiden”. Volgens de Duitse bezetter was de haven van IJmuiden van groot strategisch belang en dat verdiende ook een navenante verdediging.

MKB Olmen

De bunkers waren deels met overdekte loopgraven met elkaar verbonden. Daar is nu nog weinig van terug over.

MKB Heerenduin

Dat de bunkers zo eenvoudig toegankelijk zijn, weet de lokale jeugd ook. Alle bunkers zijn ontsiert met graffiti. Er ligt ook veel troep, want rotzooi opruimen is voor veel mensen blijkbaar te moeilijk. Hou hier absoluut niet van, maar het is onmogelijk om dit te ontlopen.

MKB Olmen: Leitstand met op de achtergrond de Hoogovens

In een enkele bunker zijn nog originele tekeningen te zien. Deze bunker is nu gelukkig een museumsbunker, anders zouden deze unieke tekeningen allemaal beklad zijn.

MKB Heerenduin
MKB Heerenduin
MBK Heerenduin
MKB Heerenduin

Tussen de sterkst gebouwde bunkers (St = Ständiger Bunker = bomveilige bunkers met muren van minstens 2 meter dik) staan ook veel bunkers die dat totaal niet zijn. Zoals bijvoorbeeld de manschappenverblijven. Dat lijkt vreemd, maar mocht er gevaar dreigen, dan waren de soldaten in de geschutsbunkers om terug te kunnen vechten.

MKB Heerenduin
MKB Heerenduin

Enkele scenes uit de film “Soldaat van Oranje” zijn ook opgenomen in de MKB Heerenduin. De vuurleidingsbunker is hier als geschutsbunker afgebeeld met een lantaarnpaal als geschut. Dit is historisch niet juist, vanuit een vuurleidingsbunker werd bepaald welke geschutsbunker waar moest vuren. Maakt de film overigens zeker niet minder de moeite waard!