UV Saar

Eigenlijk zijn dit 2 Untertage Verlagerungen, Saar 1 en Saar 2, aangezien het om 2 voormalige kalkgroeves gaat die boven elkaar liggen. De groeves zijn ondergronds wel met elkaar verbonden, al ben ik die verbinding nooit tegengekomen. De groeves zijn namelijk behoorlijk (zo’n 23.000 m2) groot en ik heb deze nog lang niet helemaal bekeken.

UV Saar

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers al snel besloten dat deze groeves zeer goed geschikt waren voor de productie van oorlogsmateriaal. Alle U-Verlagerungen zijn genummerd en deze U-Verlagerung heeft een laag “objektnummer”, namelijk nummer 79 (van de ruim 6000).

UV Saar

De firma Renk AG uit Augsburg heeft hier onderdelen voor tanks geproduceerd, evenals de firma Sonderling. Deze groeve schijnt ook als hospitaal te zijn benut, maar in hoeverre dat klopt is lastig te achterhalen. De onderste groeve is zeer instabiel en dat is ook duidelijk te zien aan de vele, recente afgebrokkelde stukken steen. De bovenste groeve is, op een paar delen na, een stuk stabieler.

UV Saar

Na de oorlog is er nog een paddenstoelenkwekerij in gevestigd geweest en is de groeve als dumpplek voor oude auto’s en andere troep (olievaten bv) misbruikt. Iets dat overigens typisch is voor verlaten, Franse groeves.

UV Saar

Van de U-Verlagerung is weinig meer te zien. Wat buizen om de productieruimtes droog te houden, zeker in de onderste groeve staat er op sommige plekken best water. Ook zijn sommige vloeren egaal gebetonneerd en zie je nog resten van de electriciteitsvoorziening.

UV Saar
UV Saar
UV Saar